Je hebt een strafbeschikking ontvangen, wat nu?

Het Openbaar Ministerie heeft het recht je een straf op te leggen middels een strafbeschikking. Dit betreft vaak veel voorkomende strafbare feiten en kan geen gevangenisstraf als gevolg hebben. Dat komt doordat er geen rechter aan te pas komt en alles met de Officier van Justitie wordt geregeld. Vaak zijn dit geldboetes, rij-ontzeggingen of taakstraffen. Maar is het verstandig om dit zo zonder tussenkomst van een rechter te accepteren?

Vraag eerst gratis advies

Na ontvangst van een strafbeschikking kun je eerst verschillende instanties raadplegen die je gratis advies kunnen geven. Zo is er natuurlijk het Openbaar Ministerie zelf waar de strafbeschikking vandaan komt, maar er zijn ook onafhankelijke organisaties zoals het juridisch loket of je vakbond. Door meer te weten te komen over dit proces kun je beslissen of je tegen je strafbeschikking verzet wilt instellen. Let wel op, hier staat vaak een erg korte termijn voor.

De gevolgen van een strafbeschikking

Het wordt vaak afgeraden om je strafbeschikking klakkeloos te accepteren. Ten eerste krijg je een straf opgelegd zonder dat daar een rechter naar gekeken heeft en ten tweede zal je een aantekening krijgen op je strafblad. Dit kan je problemen geven als je ergens een Verklaring van Goed Gedrag voor nodig hebt. Denk hier dus niet te licht over.

Wat kan een advocaat voor je doen?

Een deskundig strafrechtadvocaat kan je juridisch bijstaan tijdens deze procedure. Hij of zij zal het verzet voor je instellen en je bijstaan in de verdere ontwikkelingen. Ook zal hij het strafdossier kunnen opvragen en hier met een onafhankelijke blik naar kunnen kijken.

Na het verzet

Je kunt het verzet schriftelijk en persoonlijk indienen. Daarna zal de Officier van Justitie of je zaak voorleggen aan de rechter of de strafbeschikking te wijzigen of in te trekken. In verzet gaan is dus in de meeste gevallen de beste oplossing.