Hulp bij strafrecht

Een strafrechtadvocaat is iemand die er in gespecialiseerd is om iemand die al beschuldigd is ergens van te verdedigen tegenover de rechter. Vaak gaat het er niet om vrijspraak te krijgen, maar om te zien wat de beste uitkomst is voor het misdrijf dat er is begaan. Als u ergens van beschuldigd wordt door de politie, heeft u vanaf dat moment recht op een strafrechtadvocaat. U kan gebruik maken van uw zwijgrecht, wat betekent dat er niet tot overhoring mag worden overgegaan totdat u een gesprek heeft gehad met uw advocaat. Een deskundig strafrechtadvocaat is ontzettend waardevol in dit soort nare situaties.

De aanpak

Een strafrechtadvocaat zal eerst een intakegesprek met u voeren om de achtergrond van de zaak te bekijken, uw kant van het verhaal te vergelijken met dat van de politie en dan een beslissing maken of hij u kan verdedigen of niet. Kan hij dit, dan zal u kunnen rekenen op juridische bijstand tot na de rechtszaak. De kosten van de strafrechtadvocaat hoeft u niet alleen te dekken. De overheid betaalt een gedeelte en het gedeelte dat door u gedekt moet worden wordt berekend naar aanleiding van uw salaris. Dit wordt ook wel Pro Deo genoemd.

Tijdens de rechtszaak

Wat kan de advocaat voor u doen? In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een advocaat in handen te nemen, maar aangezien de kosten ervoor eerlijk worden berekend is er geen reden om dit niet te doen. Emoties tijdens rechtszaken kunnen hoog oplopen en de advocaat is iemand van buitenaf die vooral objectief zal blijven. Hij zal uw verdediging van begin tot eind leiden en weet precies hoe te handelen in de rechtbank. Het zal een opluchting zijn een specialist te hebben die de kennis heeft om situaties in te schatten en de ervaring om dit op een kalme wijze af te handelen.

Naderhand

Na de rechtszaak kan het zijn dat er een vonnis is uitgesproken dat niet bevredigend is. De advocaat zal kunnen adviseren of beroep nut heeft. Ook zal hij u kunnen bijstaan als er overgegaan moet worden tot onderhandelingen met de wederpartij.