Een effectieve boekhouding

Wanneer je een bedrijf runt, is het van groot belang dat je de administratie helemaal op orde hebt. Wanneer dit niet het geval is, kom je voor vele gevaren te staan. Ten kan de liquiditeit van je bedrijf in gevaar komen. Wanneer teveel debiteuren het laten afweten als het gaat om hun afbetalingen, zal je zelf ook in financiële problemen komen. Je wil niet dat de draagkracht van je bedrijf zodanig in gevaar komt dat je deze moeilijk nog staande kunt houden. Een tweede gevaar is dat klanten gaan denken dat je het bedrijf niet serieus genoeg neemt. Dit zorgt ervoor dat klanten ook eerder nalatig zijn wat betreft aflossing van hun schulden.

Een goed administratiesysteem

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor een efficiënter debiteurenbeheer. Zo is het een goed idee om eerst een kijkje te nemen naar de software die je momenteel gebruikt voor het bijhouden van al je financiële zaken. Er zijn veel programma’s die het bijhouden van de boekhouding een stuk gemakkelijker kunnen maken. Door een programma te kiezen die jij fijn en hanteerbaar vind, maak je het doen van de boekhouding een stuk prettiger voor jezelf.

Wees resoluut en standvastig

Een ander punt waar je op moet letten, is het duidelijk en strikt zijn ten opzichte van klanten. Dit komt niet streng over, maar zorgt er juist voor dat je klanten begrijpen dat jij je bedrijf serieus neemt. Hierdoor gaan je klanten jou serieuzer nemen, en zullen ze minder de neiging voelen om de betalingen achterwege te laten. Zijn ze toch te laat met hun betaling, reageer dan tijdig en assertief. Maak duidelijk dat je het bedrag van hen verwacht, en stuur de klant ook regelmatig een herinnering. Maak het contact met de klant zo direct mogelijk. Bel in plaats van een email te versturen, of communiceer zelfs over Whatsapp met je klanten. Dit zorgt er ook voor dat je een betere band opbouwt met de debiteuren, waardoor ze meer waardering voor je gaan voelen. Dit zorgt over het algemeen ook voor meer loyaliteit in afbetalingen.