De prijs van een mensenleven

Goed, een echt mensenleven is natuurlijk onbetaalbaar, maar wat kun je investeren om de veiligheid van collega’s en werknemers te bevorderen? Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar juist daarom is het van levensbelang dat je hier goed op voorbereid bent. Een EHBO-cursus zorgt voor deze voorbereiding en daarmee voor meer veiligheid op de werkvloer.

Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor mensen (medische) hulp nodig hebben, dan is elke seconde belangrijk. In de tijd tussen het begin van een noodsituatie en de aankomst van professionele hulpverleners, kan iemand met een EHBO-cursus het verschil betekenen tussen leven en dood.

Het prijskaartje

Maar wat zijn nou precies de EHBO cursus kosten?
Om te beginnen zijn er verschillende cursussen op het gebied van EHBO. Je hebt de beginnerscursus, maar ook een herhalingscursus en een zogeheten ‘in-house EHBO-cursus’. De kosten van elk van deze cursussen verschillen onderling. De uiteindelijke kosten zullen dan ook afhangen van het type cursus dat jouw werkplek nodig heeft.

De vergoeding

Echter nog belangrijker is het feit dat vrijwel alle verzekeraars deelname aan een EHBO-cursus vergoeden. Op zich is dit niet meer dan logisch. De aanwezigheid van iemand met kennis van EHBO zorgt ervoor dat mensen gezonder blijven en dat er minder ziektekosten worden gemaakt. Vandaar dat een EHBO-cursus door bijna alle verzekeraars wordt vergoed, in de meeste gevallen zelfs in het geheel. Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat je werkplek wordt verrijkt met kennis van hoe te handelen in het geval van ongelukken.

De mate van vergoeding kan verschillen per verzekeraar en het soort polis. Het is aan te raden dit bij je eigen verzekeraar na te gaan en om eventueel je polis hierop af te stemmen. Echter in de meeste gevallen hoef je als werknemer dus niet zelf te betalen voor de prijs van een mensenleven.