De juiste advocaat tijdens politieverhoor

Ben je gearresteerd en ergens van beschuldigd? Of wacht je op een uitnodiging tot een politieverhoor? Dan heb je een strafrechtadvocaat nodig. Het is essentieel dat je de juiste advocaat kiest, omdat het politieverhoor invloed heeft op de uitkomst van de zaak. Maar hoe vind je deze?

Aangewezen advocaat of zelf zoeken?

Er zijn twee mogelijkheden om een advocaat te vinden. Je kunt deze aangewezen krijgen en dit gebeurt als je minderjarig bent of als je lange tijd in voorarrest zit. Tot dan kun je gebruik maken van je zwijgrecht en dit wordt ook ten zeerste aangeraden. Ben je echter gedagvaard, heb je een oproep tot verhoor ontvangen of wacht je hierop, of ben je na korte tijd vastzitten weer vrijgelaten, dan is het aan jou om een advocaat aan te nemen.

Wel of geen pro deo advocaat?

In de gevallen dat je zelf een ervaren advocaat politieverhoor moet vinden, zal je deze ook moeten betalen. Dit is ook het zo als je de aangewezen advocaat niet accepteert. Val je onder een bepaalde inkomstgrens of ben je minderjarig, dan kan dit een pro deo advocaat zijn. De prijs die je betaald wordt dan bepaald naar aanleiding van je inkomen. De rest wordt gesubsidieerd.

De verhouding prijs/kwaliteit

Helaas betekent het lang niet altijd dat een dure advocaat een goede advocaat is. Je doet er goed aan grondig onderzoek te doen voordat je een advocaat aanneemt. Vraag offertes op en vergelijk deze met elkaar, zoek referenties, bestudeer de websites en bijvoorbeeld LinkedIn profielen. Daarnaast moet de advocaat lid zijn van de Orde van Advocaten en getuigt het van een goede werkinstelling als hij ook bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is aangesloten. Zoek je een advocaat met een bepaald specialisme, dan kun je dit controleren door te zien of hij lid is van een Vereniging van Specialisten. Gelukkig staan de advocaten in Nederland bekend om hun goede kwaliteit. Toch kun je door het kiezen van de juiste ervoor zorgen dat jouw zaak een zo goed mogelijk uiteinde heeft.