BHV cursus volgen?

Wanneer u mensen in dienst heeft, is het bij wet verplicht om minimaal een persoon met BHV in dienst te hebben. Om BHV te hebben, moet er eerst een BHV cursus worden gedaan.

BHV betekent…

BHV staat ook wel voor, bedrijfshulpverlening. Als BHV’er bent u verantwoordelijk voor het verlenen van eerste hulp, hulp bij het bestrijden van een startende brand en het begeleiden van een ontruiming. Eigenlijk bent u dus verantwoordelijk voor de hulp die verleend wordt bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie en die de veiligheid of gezondheid van werknemers en andere aanwezigen kunnen bedreigen.

In bijvoorbeeld scoutinggroepen is het niet verplicht om een BHV cursus te doen en dus een BHV diploma te hebben, maar het is wel goed om te overwegen.

Wat leer je op een BHV cursus?

Op een BHV cursus krijgt u uitleg over de basiskennis EHBO, er wordt vooral gefocust op het alarmeren van BHV en algemene hulpverleningsregels maar ook het gebruik van de AED en reanimatie. Ook worden uitwendige wonen behandeld, hierbij kunt u denken aan: brandwonden, oogletsels, kneuzingen en verstuikingen, botbreuken, ontwrichtingen en wervel-letsels.

Ook krijgt u uitleg over brandbestrijding en ontruiming, het is namelijk de taak van een BHV’er om hier ook hulp bij te verlenen. Bij de BHV cursus krijgt u dus uitleg over de taak van een BHV’er bij een brand en (de voorbereiding op een) ontruiming en uiteraard wat de gevaren zijn bij brand.

Moet je al voorkennis hebben voor een BHV cursus?

In principe kan iedereen een BHV cursus doen, daar heeft u geen voorkennis voor nodig. Wanneer u een cursus hebt gedaan en vervolgens examen heeft afgelegd, is het belangrijk om te weten dat het BHV certificaat een jaar geldig is. Na dit jaar kunt u het jaarlijks verlengen door een BHV herhalingscursus te doen.